Najlepšie separujúcim mestom je tento rok Nemšová

18.10.2012 Zvolen

Sielnica 18. októbra (TASR) - Najlepšie separujúcou samosprávou na Slovensku je v tomto roku Nemšová. Cenu s finančnou odmenou 3000 eur odovzdali jej zástupcom na záver dnešnej konferencie s názvom Samospráva a separovaný zber, ktorá sa konala v Sielnici v okrese Zvolen.

Organizátori zo spoločnosti Envi-Pak udelili aj ďalšie ceny, a to za separovateľnosť a efektivitu, pričom prvý raz ju rozdali v dvoch kategóriách - pre mestá a obce do 5000 a nad 5000 obyvateľov.

Ceny tento rok porota prisúdila Nižnej Boci, Dubnici nad Váhom, Hontianskej Vrbici, Prievidzi, Bolešovu a Svidníku. Možnosť tento rok navyše dostali aj bežní občania, ktorí cez internet hlasovali v kategórii ekologický počin roka. V nej zvíťazilo mesto Skalica.

Cieľom konferencie, ktorá sa konala pred vyhodnotením súťaže o najlepšie separujúcu samosprávu, bolo informovať zástupcov miest a obcí o najpálčivejších otázkach týkajúcich sa odpadového hospodárstva v miestnych samosprávach.

Zástupcovia štátu a enviromentálnych organizácií informovali o aktuálne pripravovaných zmenách v legislatíve, najmä v zákone o odpadoch a obaloch. Navrhované zmeny boli prezentované i z pohľadu nezávislého odborníka – predstaviteľa samosprávy.

Podľa generálnej riaditeľky spoločnosti Envi-Pak Hany Novákovej, novela zákona o odpadoch, ktorá je v súčasnosti už v Národnej rade SR, prináša niekoľko noviniek pre mestá a obce a to už od 1. januára 2013. Jednou z najdôležitejších je povinnosť zriadiť miesta na zber bioodpadu z kuchynského odpadu. "To znamená, že mesto musí zabezpečiť pre občana možnosť separovať aj kuchynský odpad, o ktorý sa následne musí postarať v súlade so zákonom," uviedla.

Na konferencii bol zhodnotený aj stav separovania na úrovni miest a obcí, náklady na zber podľa systému zberu a vývoja cien druhotných surovín. Diskutovalo sa aj o ekonomike triedeného zberu v mestách a v obciach a o prevádzkovaní zberných dvorov.

Záštitu nad konferenciou prebral prezident Únie miest Slovenska a primátor mesta Prešov Pavel Hagyari. Partnermi konferencie boli Slovenské priemyselné združenie pre obaly a životné prostredie, Slovenské združenie pre značkové výrobky, Únia potravinárov Slovenska, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Slovenské združenie výrobcov piva a sladu.
 

Vyberte región